Gdzie warto zjeść w Zakopanem?

Rodzinny wypad do stolicy polskich Tatr lub też wspólna wycieczka ze znajomymi to konieczność odpowiedniej organizacji. Chodzi nie tylko o zakwaterowanie w optymalnych warunkach, lecz także całodzienne wyżywienie. Duża część turystów pragnie skosztować lokalnych specjałów, których przyrządzenie na co dzień wymaga wiedzy, ale też umiejętności oraz dostępności niektórych składników. Na szczęście dylemat, gdzie zjeść w Zakopanem, będzie szybko rozwiązany. Niezależnie od zasobności budżetowej potencjalnego gościa można spróbować tradycyjnych potraw i poczuć niepowtarzalne aromaty kuchni regionalnej. Do najpopularniejszych dań należą między innymi: kwaśnica, placek po zbójnicku, jagnięcina, smażony pstrąg, oscypek na ciepło czy zupa z borowików i rydzów. To tylko przykłady z lokalnego menu barów oraz restauracji. Trzeba podkreślić, że najlepsze lokale są tam, gdzie wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki, a niepowtarzalny wystrój wnętrz nawiązuje do zakopiańskiej tradycji i kultury.

Pierogi - tradycyjna kuchnia polska

Bar pod Smrekami

Mając na uwadze dobre jedzenie w Zakopanem, warto odwiedzić właśnie Bar pod Smrekami. Znajduje się w samym centrum miasta, zatem bez kłopotu znajdzie go każdy turysta. Oprócz najbardziej popularnych, polskich dań, takich jak: zupa pomidorowa, kotlet schabowy czy bigos, można tam nabyć suchy prowiant, który zdecydowanie przyda się podczas dłuższych wycieczek. Nie trzeba tracić czasu na przygotowania, ponieważ w tym miejscu można kupić smaczne i pożywne kanapki. Bistro ma także w menu lokalne przysmaki, które zdecydowanie zachęcają do ich spróbowania. Są to chociażby oscypek z żurawiną, kwaśnica na wędzonych żeberkach czy też kotlety z baraniny. Wszystko dostępne w przystępnych i naprawdę atrakcyjnych cenach, osiągalnych dla portfela przeciętnego turysty. Do odwiedzin zachęca domowy oraz ciepły klimat wnętrza, wraz z typowo zakopiańskim wystrojem. Płonący kominek, wszechobecne drewno oraz gustowne dodatki skłaniają do spędzenia wolnego czasu w tym miejscu.

zdjęcie bułek z sałatą serem pomidorem

Góralska Tradycja

Każdy turysta, zastanawiając się, gdzie zjeść w Zakopanem, może również wybrać restaurację Góralska Tradycja. Już sama nazwa mówi wiele o specyfice tego miejsca, które nawiązuje do kultury oraz zwyczajów stolicy polskich Tatr nie tylko wystrojem, lecz przede wszystkim urozmaiconym menu. Za poszczególne smaki odpowiada jeden z najlepszych szefów kuchni w kraju, czyli Sylwester Lis. Jest on zdobywcą trzech czapek Gault&Millau, a także mistrzostwa kraju w potrawach z pstrąga. Goście mogą zatem liczyć na niepowtarzalne doznania kulinarne, które będą ściśle wiązać się z historią oraz aromatami Zakopanego. W menu znajdują się między innymi: polędwiczka z jelenia, grillowany oscypek, jesiotr palony, bulion z kaczki, zupa z bryndzy czy gicz jagnięca. Ta restauracja w Zakopanem cieszy się uznaniem nawet wymagających gości, którzy oczekują głównie doskonałej jakości serwowanych dań. Jest to zatem propozycja dla turystów z nieco zasobniejszym portfelem, którzy często pragną poznawać nowe smaki.

bulion z makaronem posypany zieleniną

Owczarnia

Kolejnym miejscem, w którym można liczyć na dobre jedzenie w Zakopanem, jest właśnie Owczarnia. Sama nazwa jest rzecz jasna odniesieniem do pomieszczenia, w którym odbywał się niegdyś wypas zwierząt, stąd dolna część lokalu jest nawiązaniem do podobieństwa tych wnętrz, natomiast pozostała to tradycyjna, góralska chata. Podstawą menu są przede wszystkim dania mięsne, ponieważ zakopiańska tradycja odnosiła się właśnie do takich posiłków. Ich wysoka kaloryczność oraz charakterystyczne smaki wynikały z ciężkiej pracy, a także wpływu trudnych warunków atmosferycznych. Właśnie dlatego goście mogą spróbować: kwaśnicy na wędzonych żeberkach, kotletów jagnięcych z kością, schabu po góralsku czy też swojskich kiełbas. Szczególnie interesujące są także odbywające się tam imprezy okolicznościowe, podczas których można spodziewać się występów lokalnych artystów, a nawet gwiazd estrady. Ceny są zróżnicowane, jednak w głównej mierze zależą od specyfiki dania. Menu powinno spełnić oczekiwania kulinarne każdego gościa. 

grilowane żeberka i nadziewane pomidory

U Słonia

Odpowiedź na pytanie, co warto zjeść w Zakopanem, nie zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji kulinarnych. Pobyt w stolicy polskich Tatr powinien być bowiem wzbogacony o poznanie tradycyjnych potraw, przygotowywanych w oparciu o sprawdzone receptury oraz wyłącznie naturalne składniki. “U Słonia” to miejsce dla gości, którzy pragną zjeść smaczny i pełnowartościowy posiłek w atrakcyjnej cenie. Można zatem spróbować między innymi: kwaśnicy, opiekanego oscypka, ale też tradycyjnych, polskich zup oraz zestawów obiadowych. Restauracja specjalizuje się w różnorodnej ofercie śniadaniowej, dzięki której można zjeść wiejską jajecznicę czy regionalne twarogi, nie narażając się jednocześnie na wysokie wydatki. Sporym atutem jest atrakcyjna lokalizacja, ponieważ idąc z Krupówek, wystarczy kierować się w stronę Kuźnic. Pewną niedogodnością może być tylko ograniczona liczba miejsc, co przy natłoku gości może spowodować czasowy problem z dostępnością. Warto jednak skosztować specjałów tej restauracji.

Kwaśnica - tradycyjna kuchnia góralska w Zakopanem

Pstrąg Górski

O tym, gdzie zjeść w Zakopanem, decydują nie tylko ceny i standardy restauracyjne, lecz także menu. Na przykład miłośnicy świeżych ryb, a także wszystkich dań powstających właśnie na ich bazie, powinni zapoznać się z menu lokalu Pstrąg Górski. Nazwa tego miejsca wskazuje, która ryba jest zdecydowanie dominująca w karcie dań. Wszystko z uwagi na jej obecność w tych regionach, standardy przyrządzania opierają się zaś o kilkadziesiąt możliwości. Szef kuchni poleca na przykład pstrąga: ze smażonymi rydzami, w cieście, w białym winie, ze śliwkami, z owocami jałowca czy w bekonie. Są to tylko jedne z przykładowych pozycji zdecydowanie wartych spróbowania. Znalezienie restauracji nie powinno stanowić kłopotu, ponieważ znajduje się ona na dole Krupówek i przyciąga też gości innymi atrakcjami. Są nimi choćby wspólne oglądanie widowisk sportowych dla osób, które na przykład nie dostały biletu na dane wydarzenie. Można poczuć klimat gór i przeżywać emocje, smakując pysznych ryb.

Pstrąg - tradycyjna kuchnia góralska w Zakopanem

Karczma Sopa

Mnogość opcji restauracyjnych pokazujących, gdzie naprawdę warto zjeść w Zakopanem, to przede wszystkim świeżość oraz aromat serwowanych dań kuchni regionalnej, a także niepowtarzalne i przyjazne wnętrza. Muszą bowiem zachęcać do spędzenia w nich wolnego czasu, próbując tradycyjnych potraw kuchni zakopiańskiej. Karczma Sopa ma ponad ćwierć wieku historii, powstała na bazie stodoły góralskiej. Może pomieścić jednocześnie 120 gości, którzy zrelaksują się w otoczeniu płonącego kominka oraz klasycznego wystroju, nawiązującego do wszechobecnego drewna i dodatków ze skór czy tkanin. Właściciele zapraszają rzecz jasna na zamknięte imprezy okolicznościowe, dlatego interesującym pomysłem jest połączenie urodzin, rocznicy czy bankietu właśnie z pobytem w Zakopanem. Karczma poleca między innymi: żeberka w sosie miodowym, gicz jagnięcą, kwaśnicę, a nawet dania typowo wegetariańskie. To zestawienie niepowtarzalnego klimatu oraz smakowitych potraw.

danie żeberka w sosie - kuchnia góralska w Zakopanem